Заев: Договорът с България дава европейско бъдеще

Договорът за приятелство с България представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят. Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство. Това каза македонският премиер Зоран Заев на извънредна пресконференция в Скопие.

Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Договорът ще бъде публикуван на уеб страницита на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него. Този договор ще тласне двустранните отношения напред. Стокообменът в момента е 500-600 млн евро, защо да не бъде 1 млрд, каза още Заев.

Този договор дава възможност за реализацията на Коридор №8. Той дава европейска перспектива за младите. Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недобронамерената пропаганда.

Миналото и историята стават основа за бъдещето ни. За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път.

Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години. Очаквам опозицията да участва и да подкрепи този договор. Република Македония става за пример за партньорство в Югоизточна Европа, каза още Заев и подчерта: Договорът ще бъде подписан на македонски съгласно Конституцията на страната и на български съгласно Конституцията на България.

БГНЕС припомня, че днес правителствата в Скопие и София официално съобщиха, че Договорът за приятелство е одобрен по време на заседанията на Министерския съвет в двете държави.

Договорът за добросъседство с България отговоря на интересите на Македония и македонския народ, той е в съзвучие с евроинтеграционната посока на страна ни, изтъкна още Зоран Заев. България не поставя никакви условия по пътя на Македония към ЕС и НАТО и е готова да ни помага и сподели своя опит по нашия евроатлантически път, изтъкна още Зоран Заев.

Договорът ще бъде подписан на 1 август в Скопие, уточни Зоран Заев в отговор на един от въпросите.

По думите му договорът предвижда двете страни да отстояват правата на своите сънародници.

В отговор на друг въпрос Зоран Заев каза още, че договорът ще се превърне в бариера срещу бягството на македонските младежи в България. /БГНЕС