Петкова заяви, че ще бъде защитен българският интерес
Петкова заяви, че ще бъде защитен българският интерес / БГНЕС
Теменужка Петкова: Ще защитим националния интерес на България

Ние ще защитим националния интерес на България. Това каза на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова по повод наложената по-рано днес глоба от Европейската комисия на групата БЕХ. Тя е в размер на над 77 млн. евро, предаде репортер на БГНЕС.

От 2015 г. водим активни разговори с Европейската комисия. Това е дело от много години. Нашата цел беше да успеем да постигнем споразумение с ЕК, тъй като смятахме, че са на лице всички възможности за това, каза Петкова.

„Нашите предложения не бяха възприети . ЕК смята, че трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор. За нас това е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Българският оператор обслужва инфраструктура, която е свързана с нашата национална сигурност. Приватизация на наш оператор с чужд инвеститор ние не можем да приемем“, каза Петкова.

Очакваме официално да ни бъде връчено решението и от дата на получаване ние ще имаме срок да решим какво ще правим, каза Петкова, като подчерта, че ще бъде защитен българският интерес. Петкова подчерта, че ще бъде защитен и имущественият интерес на българската страна, и в областта на националната сигурност. След като се запознаят с мотивите на комисията ще преценят какви стъпки ще предприемат оттук насетне и добави, че държавата ни разполага с 3 месечен срок, в който трябва да плати глобата.

„Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика”, заяви Петкова. Тя обясни, че това е едно дългогодишно дело, което беше заведено към нас от ЕК преди няколко години. Тогава България беше обвинена, че е ограничила възможността за достъп до ключова газова инфраструктура и по този начин е нарушила антиконкурентните правила за търговия с природен газ и достъп до съответната инфраструктура. Енергийният министър обясни, че това дело се води през последните 8-9 години, а от 2015 г. страната ни води активни преговори с ЕК, но въпреки това глобата вече е факт.

„Ние смятахме, че са налице всички основания за това на базата на представените от наша страна доказателства и аргументи да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем”, каза Петкова и добави, че така се е получило, защото от комисията са поискали „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, което според ЕК ще гарантира спазването на Европейските правила и процедури в областта на конкуренцията.

„Това за България е червена линия, която ние не можем да прекрачим.Това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим и това беше причината, поради която ние отказахме подобен вариант и не успяхме да постигнем споразумение с ЕК“, допълни тя и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант.

Петкова добави още, че е готова да понесе политическа отговорност, ако някой я поиска. „Единственото политическо лице на тази трибуна съм аз. Ако някой смята, че има такава политическа отговорност, която трябва да понеса, съм готова“, каза тя.

На въпрос дали БЕХ може да изплати тази глоба, тя отговори, че ако се стигне до тази развръзка, плащането на тази глоба ще бъде разпределена между съответните дружества, защото БЕХ е финансов холдинг.

От своя страна изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов заяви, че няма негативи за българския потребител. „По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българския потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията злоупотреба с доминантно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран и по отношение на цените, които „Булгаргаз“ продава стават след одобрение от страна на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем в самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението“, подчерта Иванов и добави, че в своето решение, комисията е променила периода, в който тя счита, че има извършено нарушение. Първоначално той беше за 8,5 години, а сега нарушението обхваща 4,5 години.

БГНЕС припомня, че Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

В решението, взето днес, се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Друго заключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която Комисията одобри на 8 ноември 2018 г. публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки. /БГНЕС