Почина големият български художник Светлин Русев

Поклон пред паметта му!
Поклон пред паметта му! / БГНЕС

Почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си.

[i]Истинският художник е готов с глава да разбива стени, бе заявил в едно от интервютата, давани пред БГНЕС акад. Русев.

Личният пример е по-важен от съветите, казваше академикът. За художника няма възраст и не са годините, които го определят", казваше още той. [/i]

"България загуби един от мъдреците си. Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям".

"Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет", написа премиерът до семейството и близките на Светлин Русев.

"Творец със стил, общественик с позиция, човек с достойнство. Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си, които остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство. Поклон пред светлата му памет!", написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук.

Русев е художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството. 84-годишният академик е завършил живопис при професор Дечко Узунов. Той беше председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия, два пъти депутат.

Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. От 2003 г. е академик на Българската академия на науките. Почетен доктор на Шуменския университет. Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин. Почетен председател на АИАП в Париж. Почетен член на „Ника-Кай“, Япония. Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена.

Лауреат е на Димитровска награда от 1969г.. Носител е на още много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда „Владимир Димитров – Майстора“ (1987), на името на Кирил Петров (1988), награда за портрет Радом – Полша, награда „Габриел Оливие“ – Монако.

Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е на държавната награда „Паисий Хилендарски“.

Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС