МЗ сигнализирано за произвола в болницата в "Овча купел"

Д-р Иванчев влезе в кабинета си, който е зает незаконно.
Д-р Иванчев влезе в кабинета си, който е зает незаконно. / БГНЕС

Отваряна каса в директорския кабинет, заповеди от доктор Антон Живков са част от завареното днес от легитимния изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ д-р Йордан Иванчев, предаде репортер на БГНЕС.

Както вече БГНЕС съобщи, една от най-апетитните и все още неразграбени болници – тази в „Овча купел”, е в тотална безтегловност поради нахлуването в директорския кабинет на доктор Антон Живков, без той да е вписан в Търговския регистър, а д-р Иванчев не е освобождаван и не е уведомяван за никаква смяна. Живков твърди, че е изпратен лично от здравния министър Кирил Ананиев и започва да се разпорежда в болничното заведение. На 12 април Антон Живков, под предлог, че е новият директор, е взел ключа от директорския кабинет от охраната на болницата, влязъл вътре и придружен от госпожа /по данни на охраната представена за икономическия директор – Петрана Лалева/ са започнали да ровят по документацията в кабинета. Преди време директорът на болницата в „Овча купел” д-р Иванчев сигнализира прокуратурата за безчинствата на незаконно разпореждащ се директор.

Тази сутрин около 9.30 часа легитимният изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ Йордан Иванчев дойде в болницата.

„Аз все още съм по закон изпълнителен директор на болницата и идвам да видим на какво основание има хора в моя кабинет и да продължим работата, защото имаме много важни и отговорни задачи “, обясни той.

Влязоха в кабинета и там Иванчев установи, че едната каса е отключена. В нея, по думите му е имало документи. По-късно показа и заповеди, подписани от доктор Антон Живков. Преди дни той призна в телефонен разговор с репортер на БГНЕС, че все още неговото назначение не е вписано в Търговския регистър. Д-р Живков обясни тогава, че за момента не може да подписва никакви договори и да влиза в отношения с фирми, банки и други организации, докато не бъде официално вписан в регистъра.

„Ето ви документи, които са подписани от него. Според мен това е абсолютно нарушение на закона“, показа Иванчев пред камерите заповедите. В един момент в сградата се засякоха Иванчев и Живков. „Видях го. Той не каза нищо, има някаква г-жа Лалева, която е с него, която се държи директорски. Не знам на какво основание е тук, каза, че има подписан договор, не ми го дадоха. Свързах се с министерството, потвърдиха ми, че към момента все още аз съм директор“, каза той. Поискали спешно да ги уведоми писмено за случилото се. Писмо беше написано и занесено в МЗ. В него Иванчев обяснява случая, колко е спешен и какви неща трябва да бъдат свършени.

Юрисконсултът Даниела Цекова днес разбра, че всъщност не е уволнена. Тя звънна на шефа на охранителната фирма. „Искаме съдействие, защото това са абсолютно самоуправи действия и не би следвало да се случват в 21 век. Някой да идва и да си се самонастанява, да си върти ключове, да си заключва“, реагира тя. Поиска да ги покани добронамерено да напуснат територията на болницата. До около обед те не излязоха.

Болницата в "Овча купел".
Болницата в "Овча купел". / БГНЕС

БГНЕС писа вече, че медицинският персонал и пациенти на болницата в „Овча купел“ са направили декларация подписка в подкрепа на настоящето ръководство с директор доктор Иванчев, в която към момента са се подписали над 170 души. В декларацията, която е адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се казва: „Ние, работещите в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ категорично възразяваме срещу решението на ръководството на министерството на здравеопазването за промяна в ръководството на НСБФТР“.

Докога тази система ще мачка съветските хора. Господин Иванчев си върши стриктно работата, каза мъж, който твърди, че е пациент тук. „Моят шеф е доктор Иванчев. Аз съм убеден, че поне до момента той е шефът, най-малкото, че ние не сме имали никакви професионални контакти с т. нар. нов шеф – д-р Живков. И ние в момента сме в недоумение, защото се случват нещата по този начин“, заяви д-р Янкулов, управител на медицинския център към болницата. Той се е подписал в декларацията. Лъчезар Василев, който е физиотерапевт в болницата казва, че д-р Иванчев е единственият директор, който взел адекватни мерки за възстановяване на болницата и има изготвен проект за възстановяване на част от банята - това не се е случвало последните 20 години. „Тоест той прави всичко възможно водата да бъде използвана, а не да изтича в реката“, добави той. Васил Германов, който също е физиотерапевт в болницата заяви, че подкрепя управлението на д-р Иванчев. „За тази една година, която е директор той показа, че има желание и направи съответните стъпки за подобряването на болницата. Недоумявам, защото искат да се смени управата, при положение, че вървят нещата“, каза той.

БГНЕС припомня, че през последните месеци има серия от скандали около болницата в „Овча купел“. Те са свързани с това, че тя е притежател на апетитни имоти и минерална вода с изключителни лечебни качества. Принципал на болницата е здравното министерство, чието ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който бившият министър на здравеопазването Николай Петров е в болнични. В този момент го замества Лидия Нейчева, която е фармацевт.

Касата с документи.
Касата с документи. / БГНЕС

За интереси, свързани с апетитните имоти на болницата, сочи фактът, че сградата е оставена да се руши, от години се водят нескончаеми дела между Софийска община и ръководството на болницата. През септември миналата година директорът на болничното заведение е получил писмо от МЗ, в което се казва, че капиталът му трябва да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева. След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата.

Служителите на болницата недоумяват защо е тази офанзива за имотите, след като договорите по Оперативна програма „Интелигентен растеж“ вече са подписани. Следователно, всички действия по прехвърляне на имотите ще бъдат неправомерно извършени в нарушения на решение №30 на Министерски съвет. /БГНЕС