Яворов - стремеж към свобода, който не е на думи

На днешния ден преди 140 години се ражда големият български творец Пейо Яворов,
На днешния ден преди 140 години се ражда големият български творец Пейо Яворов, / БГНЕС

Една от идеите на Яворов, които трябва да припомним е стремежът към свобода, който не е на думи. Това каза пред БГНЕС Иво Милтенов, главен уредник на къщa музей „П. К. Яворов” в София.

На днешния ден преди 140 години се ражда големият български творец Пейо Яворов, който остави внушително литературно и идейно наследство. От сутринта тук идват много хора и се вижда колко е жив интересът към големият българин. Експозицията на къща музей „П. К. Яворов” може да бъде разгледана в рамките на работния ден, но тук може да дойдете всеки ден без понеделник и неделя. Ако не сте идвали последните 6 месеца, ще намерите музея обновен.

Обновената къща музей "П.К.Яворов", намираща се на ул. "Г.С.Раковски ", отвори врати през октомври. До преди година тънещият в разруха дом на великия поет не беше достъпен за посетители. След основен ремонт той вече може да приеме отново хора.

„Една от идеите, които трябва да припомним, е стремежът към свобода. Стремежът към свобода, който не е на думи, тъй като много поети се изредиха и след Яворов и малцина са ония, които това, което го говорят могат да го живеят. Смисълът на твоето говорене като поет, може само така да се измери. Ако това, което заявяваш в своите стихове, можеш после и да го живееш, това прави поета велик. Така е при Яворов”, каза Милтенов и припомни борбата на твореца в Македония. „Тая борба, която дълго време беше държана под сурдинка, беше държана на страна, за да не би да обидим Югославия, за да не би да обидим Коминтерна или не знам си кой си, ние се свеняхме да кажем, че това са български земи с българско население. Яворов не се е свенял. Вместо да се свени и да прави политика, той взима на няколко пъти пушката и влиза с въоръжени чети там, за да се бие с турците. За кого? За България.”, разказа Милтенов.

Това е едно от нещата, които може днешния ден да се поучи –онова, което говориш, и това, което защитаваш, трябва да можеш да го живееш.

„Второто нещо е изграждането на образа на жената. Изграждането на жената и поставянето на жената на пиедестал по начин, по който я превръща в морална, в етическа ценност, освен в естетическа, е една от основите на българската философия”, разказа той. Наши философи са нашите писатели – това са Пенчо Славейков, Пейо Яворов, няколко литературни критици. „И голяма част от тяхното дело е пиетета и оживотворяването на един лик, на един образ на жената, който е не само носител на любовни преживявания, но е носител на почит, на обоготворяване, носител на етически ценност”, каза Милтенов. За него това е голяма поука на днешния ден. „Такова каквото е отношението към жената, такова е моралното равнище на обществото”, подчерта той.

Уредникът на музея на Яворов в София сподели, че се радва когато тук идвам млади хора,а наистина е така. „Личният интерес към Яворов е жив, личният интерес на млади хора, на по 16 – 18 – 20 - 25г. Това е и надеждата за българската духовност, това е и надеждата за българската литература. Има интерес към високата българска литература, каквато несъмнено е поезията на Яворов и той не е угаснал”, посочи той. /БГНЕС